TERPAKSA BONGKAR RAHSIA MACAM MANA JAGA KULIT SUPAYA NAMPAK LICIN!

Makin hari suami makin sayang..cewah. minta maaf kalau geli. Tapi hari ni TERPAKSA BONGKAR RAHSIA macam mana aku jaga kulit supaya hasilnya kulit nampak lebih licin! rAHSIANYA HANYALAH DENGAN  mengamalkan supplement Vitamin C. Ya! Vitamin C yang femes untuk dapatkan kulit yang cantik, cerah dan bersih tuuu. 
"ala semua vitamin C yang jual dekat farmasi tu semua sama. So baik beli yang murah tu je! Vitamin C jugak!"
aiyoo aiyo akak akak makcik makcik adik adik semua. Aku nak betulkan sikit tanggapan korang semua berkenaan Vitamin C Shaklee ni. Kebanyakan Vitamin yang dijual dekat farmasi adalah VITAMIN SINTETIK! Rasanya dalam entry sebelum ni aku dah jelaskan apa itu vitamin sintetik. Refer Sini. 

Tapi yang bestnya tentang Vitamin C Shaklee, of course dia adalah vitamin SEMULAJADI! "Sains pembebasan berterusan secara semulajadi vitamin C telah direka oleh Shaklee!" 
1 tablet Vitamin C Shaklee = 7.5 hidangan sebiji buah termasuk kulit!
Macam aku sendiri, rasa tak berapa nak mampu beli kolagen untuk kulit, atau pun suntik vitamin c dekat klinik yang mahal mahal tu..salah suntik kang naya muka ai. Tapi just ambik satu tablet Vitamin C Shaklee setiap hari, aku dah boleh rasa perubahan kulit macam pakai produk mahal youu..padahal rahsianya makan supplement je pon! Murah pulak tu! kira harga mampu milik lagi la..kan..Kenapa aku kata murah? 


So tepuk dada tanya selera. Buat apa beli Vitamin C dari brand lain yang tentu tentu mahal, lepastu vitamin tu hanya vitamin SINTETIK! 




Betul ke pujian tu? Kulit nampak licin, cerah? hahahaha. Ok aku no komen. Tapi yang penting, keyakinan makin tinggi selepas menggunakan vitamin c untuk kulit ni. Bila orang pandang kita, kita rasa lebih confident dan rasa diriku sungguh berharga sekali hehe. 

Nampak tak ada shine shine dekat tulang pipi tu? Tu yang paling akak aku geram! Katanya ini tidak adil ini tidak adil kenapa aku boleh mengalami transformasi kulit sebegini rupa! hahahahaha. So? Rahsia pun dah terbongkar! Beli la vitamin c tu copek copek ha sebelum terlambat! Cara untuk beli vitamin c ni senang je. Follow steps ni ok


Cara dapatkan produk :

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Supervisor
COD di daerah Seremban
Shaklee ID:910287
SMS/Whatsapp: 012-6716961
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

PENGEDAR SHAKLEE CAWANGAN SELURUH NEGERI


Alhamdulillah dapat jugak spend satu hari untuk siapkan entry ni. Entry ni akan diupdate dari semasa ke semasa. Tengah tunggu team TheSecretSiblings siapkan poster memasing. Oh ye. Korang boleh dapatkan produk Shaklee dari pengedar sah dan diiktiraf ok. Korang dapat jimatkan bayaran postage dengan hanya meminta pengedar di bawah untuk COD ke rumah korang.

Happy Shopping!



Nama : Nurul Farawahida Bt Zakaria
Personal FB : Nurul Farawahida 
Instag : nurulfara2307
HP No : 0172297928



Nama : Azureen Nur Ain Bt Khaire
Personal FB : Azureen Nur Ain Khaire
HP No : 0108910956

5 KESALAHAN DIET UNTUK KURUS YANG PEREMPUAN KENA TAHU!



LIMA KESALAHAN DIET!


Aku nak diet! Aku nak diet! Sambil bawak sepanduk keliling kantin. Apakah? Ok. Pernah tak korang jumpa dengan spesis perempuan yang obses nak diet tapi dah setahun diet tapi badan tetap sama. Berat tetap sama. Turun pun sikit. Tu pun senang naik semula! Ok jom kita semak apa kesalahan diet untuk kurus yang perempuan kena tahu! 

1. SANGGUP BERLAPAR
Gemuk sebab banyak makan. So kalau nak kurus, jangan makan. Salah tu! Sebab bila kita elak untuk makan, kena tahan lapar, korang hanya akan melemahkan metabolisme badan! Bila metabolisme badan lemah, proses pembakaran lemak pun akan terjejas. Sebab tu kita tengok kakak kakak yang obses taknak makan sebab nak diet, antara kriterianya adalah muka nampak pucat, sampai suami tengok pun seram, badan hilang tenaga sampai ajak angkat gelas pun boleh terlepas kot. METABOLISME dah menurun akibat salah ajaran kata kena berlapar kalau nak kurus! ni la padahnya! 

2. MELAMBATKAN SARAPAN
Rata rata perempuan suka melambatkan sarapan. Bukan diri sendiri je, tapi anak suami pun terpaksa sarapan lambat ikut perangai kakak ni. Ops. Kesian. Tahu tak melambatkan sarapan ni salah satu kesalahan diet yang besar? Bila badan kita bangun pagi, tak terima apa apa nutrisi daripada makanan, badan akan letih, dan tenaga takde, so sistem badan akan paksa untuk serap energy dari otot. Bila otot terpaksa serah energy untuk tampung badan kita, metabolisme pun terjejas jugak. yela sebab otot la penggerak metabolisme badan! Jangan kacau kilang otot boleh? 

3. KURANG MINUM AIR PUTIH
Dalam entry aku yang lepas, aku ada kongsikan tips untuk kita suka minum air masak iaitu air putih. Bukan air sirap ok. Air putih. Ataupun air suam. Kurang minum air putih pun kesalahan diet jugak! Bila kita kurang minum air putih, badan akan tahan air yang sedia ada dalam badan kita. Tu namanya gemuk air! Tapi kalau kita minum air masak 8 gelas sehari, kita akan kerap kencing. Dan proses tu akan elakkan kita dari terkena penyakit gemuk air haha. 

4. TAK MAKAN SELEPAS BERSENAM
Abu dan Ali pergi joging. Selepas joging, Ali makan roti dan minum air milo. Abu gelakkan Ali sambil berkata "Apa ke jadah kau joging tadi kalau lepas joging, kau terus makan?" Ok sila gelakkan Abu sebab Abu tak baca entry Cik Aish kali ni agaknya. haha. Selepas bersenam, sila la jamah makanan. Jamah bukan melantak. Jamah makanan bersumberkan sedikit karbo dan protein, boleh tambung keperluan nutrisi badan!

5. ELAK MAKAN MALAM
Memang betul. Seeloknya jangan ambik makanan pada waktu malam yang berasaskan karbohidrat macam nasi. Sebab badan kita bila waktu malam, tak perlukan kalori yang tinggi. Pagi tu lain cerita. Sebab nak buat macam macam kerja. Tapi waktu malam cukup la sekadar minum minuman protein. Protein bagus untuk badan kita pulih dari segi sel sel, dan hormon. Waktu tidur tu la masanya untuk badan pulih! 

Last but not least, ini antara produk terbaik yang boleh bantu anda semua untuk DIET. Ambil makanan atau minuman berserat tinggi, yang boleh naikkan metabolisme badan, dan minuman protein yang boleh bantu rasa kenyang!

betulkan 5 kesalahan diet di atas dengan pengambilan 2 items ni :)

Cara dapatkan produk :

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Supervisor
COD di daerah Seremban
Shaklee ID:910287
SMS/Whatsapp: 012-6716961
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

4 SEBAB KENAPA ORANG MALAYSIA SUKA MAKAN LAUK DARIPADA NASI

Jom kita fikir fikirkan kenapa orang Malaysia takut sangat nak makan nasi? Jawapan yang paling sebulat suara aku dapat adalah sebab nak KURUS. Orang Malaysia suka dengar cakap jiran, kawan, sepupu sepapat kononnya jangan makan nasi sebab nanti boleh gemuk! Pilihlah lauk pauk daripada nasi :) Dalam bahasa pasar, "oiii kurang kurangkan la makan nasi, ambik lauk je la, dah boyot sangat aku tengok kau ni. kurang kurangkan makan nasi tu oi." (sungguh mengundang skrip tu hehehe) Walaupun the main reason mereka suruh makan lauk sebab nak elak nasi, tapi actually ada betulnya. 

Dalam bahasa saintifiknya, mereka ni nasihat supaya ambil karbohidrat dalam kuantiti yang seimbang dengan protein yang mencukupi :) Takkan orang malaysia nak memekik pakai ayat saintifik macam ni, OII! KURANG KURANGKAN AMBIK KARBOHIDRAT TU, AMBIKLAH PROTEIN SECUKUPNYA, DAH BERAT SANGAT BADAN KAU NI! (ada ke rakyat malaysia nak tempelak kawan dia guna ayat saintifik macam tu hehehe)


4 SEBAB KENAPA ORANG MALAYSIA SUKA MAKAN LAUK DARIPADA NASI SEBAB MEREKA PILIH PROTEIN!

kenapa rakyat Malaysia suka makan lauk daripada nasi? Sebab mereka pilih protein berbanding karbohidrat! So sekarang jom kita imbas balik apa cikgu Pendidikan Jasmani ajar kita dulu tentang kepentingan PROTEIN. 


1. TANPA PROTEIN, BADAN JADI LEMAH DAN LEMBIK

Dalam badan kita, ada banyak sel. Ada berjuta juta sel. Sel ni diperbuat daripada protein. so bayangkan macam mana sebuah rumah tu dibuat daripada batu bata, macam tu la badan kita dibuat daripada protein! Pentingnya protein!!!! Sebab tu rakyat Malaysia suka makan lauk berbanding nasi. Kalau pergi kenduri, pilih ayam je. Nasi tak sentuh. Ai diet makan lauk je, nasi takmo. hihi. sipu2 malu.  

2. TANPA PROTEIN, TURUNLAH METABOLISME BADAN
Rakyat Malaysia percaya dengan memilih lauk seperti ayam dan memandang sebelah mata pada sepinggan nasi, mereka akan dapatkan sumber protein yang cukup untuk mengekalkan metabolisme badan. Apa itu metabolisme? Metabolisme tu adalah penentu otot otot kita bekerja untuk mencernakan makanan! Otot lemah, metabolisme turun, siapa yang nak bakar lemak dengan berjaya tu?  

 PROTEIN=BINA OTOT=KURUS


3. TANPA PROTEIN, SISTEM PENCERNAAN JADI LEMBAB!
Ni berkait dengan point nombor tiga. Sebab itu rakyat malaysia lagi suka makan lauk daripada nasi. Sebab bila pengambilan protein tu cukup, otot kita akan bekerja keras untuk mencernakan makanan :)

4. TANPA PROTEIN, PARAS GULA AKAN NAIK DENGAN CEPAT
Rakyat Malaysia suka makan ABC, Cendol Pak Karim dan cendol cendol lain yang seangkatan. Bayangkan minuman manis tu dah jadi macam makan ruji rakyat malaysia. Nasi taknak makan sebab takut gemuk tapi kau bedal cendol yang super duper manis. Sebab tu kalau pengambilan protein tu cukup, protein akan bantu seimbangkan paras gula daripada naik dengan terlalu cepat! Gula=manis=gemuk


RAKYAT MALAYSIA TERSILAP PILIH PROTEIN? 

Selalunya kita ni paham protein tu lauk. Lauk yang macam ayam ke, ikan ke. So kita pun ambik sedikit kuantiti nasi lepas tu bedal lauk pauk macam ayam ikan tu penuh satu pinggan. Konon nak buktikan yang kita makan protein lebih daripada karbohidrat. Tapi tengok la protein apa yang korang ambik. Ayam masak lemak, ayam goreng berminyak2, ikan goreng masin. Adoi ayam dengan ikan memang sumber protein tapi kalau dari jenis bergoreng, berlemak, masih ada lagi khasiat protein tu? 

PROTEIN ASLI, KHASIAT YANG TIDAK HILANG MELALUI MASAKAN? CONTOH?
Contohnya minuman protein yang memang dijaga kandungan protein dia dari segi tanaman, proses dia, sampai la siap jadi serbuk protein yang betul betul asli dan dijaga kualiti dia. Sangat tak sama dengan sumber protein dari ayam goreng yang dah musnah khasiat proteinnya. nak protein, kalori tinggi yang kita dapat kan? So pilihlah sumber protein yang asli ye


Kenapa CINCH SHAKE? Sebab Cinch Shake ada kandungan LEUCINE khas untuk rakyat malaysia yang pentingkan kualiti protein semata mata untuk kurus! Kena baca entry lama aku dulu tentang apa itu LEUCINE. Macam laici je bunyi nye ehehe APA FUNGSI LEUCINE DALAM PROTEIN UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN?
pilih protein yang ada leucine tau!


Untuk yang berminat, boleh dapatkan CINCH SHAKE tu melalui : 



Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Supervisor
COD di daerah Seremban
Shaklee ID:910287
SMS/Whatsapp: 012-6716961
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.