CARA MELEGAKAN PMS/SENGUGUT

Assalamualaikum semua. 

Kali ini aku nak share dengan korang semua tentang cara untuk legakan PMS atau pun kita panggil sebagai senggugut. S.E.N.G.G.U.G.U.T. Bunyi pun macam tak best je. macam nak ugut ugut kita lak kan. Erm tapi memang tak best pun sebab sakit. Perempuan macam kita ni je yang faham. Lelaki mana nak faham kan. depa tak rasa lagi! =)

Macam mana senggugut boleh terjadi? 

Sakit senggugut berpunca dari kuncupan rahim yang kuat untuk mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur sedikit tisu daripada selaput endometrium. Darah haid ni perlu keluar menerusi saluran pangkal rahim yang biasanya masih sempit dikalangan gadis remaja. Mungkin sebab tu kebanyakan perempuan yang dah berkahwin, hilang sakit senggugut. (sebab dah kurang sempit? haha) 

Nak tahu lagi pasal Senggugut? Boleh picit lelaju dekat sini APA ITU SENGGUGUT?

Cara kurangkan/elakkan senggugut

Aku pernah pergi klinik nak dapatkan rawatan dan MC sekali sebab serious tak larat nak pergi kerja kalau datang time PMS ni. Doktor tanya awak dah kawen belum? Aku jawab, belum. Doktor kata patutla. Insyallah lepas kamu kahwin dan dapat anak, sakit senggugut akan hilang. Aku pun senyum la. Masa tu seminggu lagi nak kahwen hehe. 

Minum Coke untuk kurangkan senggugut?

Korang pernah dengar tak ada a few women yang suka minum Coke untuk redakan senggugut ni. Motifnya bila minum Coke, ia akan mengeluarkan ketulan darah tu dengan banyak. Sebenarnya salah tau cara tu. Sebab bila minum Coke, memang la darah akan keluar dengan banyak, tapi tak baik untuk sistem dalam badan kita sebab ia memaksa rahim kita untuk keluarkan darah tu. 

So ada cara yang lagi baik?



Korang boleh cuba untuk amalkan supplement ni sebagai cara untuk melegakan PMS ataupun sakit senggugut korang. Memanglah tak 100% keberkesanannya tapi tak salah cuba kan? Lagipun supplement ni memang terbaik dari Shaklee untuk kesihatan perempuan. =) Tak percaya?




Selain daripada tu, yang paling penting, banyakkan minum air suam dan elakkan ais! So tu je yang boleh aku share dengan korang. Hope dapatlah membantu korang yang ada sakit PMS ni..eeeee tak best kan kalau PMS datang? Boleh hilang mood sedunia dibuatnya! hehe ok. Selamat beramal! 

Aish - ID 910287
Shaklee Distributor 
012-671 6961 (whatsap/sms only)
ismalizayahya86@gmail.com 

atau boleh pm aish dekat
FB Page : Here

MASKER TERBAIK YANG PERLU KORANG CUBA!

Tags
Assalamualaikum

Ramai yang tak tahu kapsul Vitamin E Complex Shaklee bukan saja boleh dimakan sebagai supplement untuk kesihatan kulit, tapi boleh jugak dibuat masker pada kulit wajah! Kiranya at least membantu dari luaran dan jugak dalaman. Am i aite? 

Puncanya gini. Borak borak dengan member pasal produk Shaklee ni. Biasalah bila dah memasing sama sama gunakan produk yang sama, eksaited dia lain macam. ihihihi.  Tanya dia, makan ke supplement Vitamin E Shaklee? Dia kata ya. Makan dan sambil tu buat masker. Ohmy! I'm seriously terkejut sebab baru nak tanya apa rahsia kulit dia lembab dan nampak berseri seri. Terus tanamkan cita cita dalam hati siap cakap, balik rumah malam ni nak picit kapsul tu buat masker jugak

Gambar kiri masa aish tengah pakai masker Vitamin E Shaklee..hehehe.. Gambar kanan..taraa! tu lah hasilnya! kulit rasa bersih !


Semua orang tahu kot kehebatan produk Shaklee ni. Shaklee ni memang established brand. baru sebulan aku amalkan, then kawan kawan ada yang tanya "ko pakai produk apa wei? Sebijik jerawat pun takde!" Kalau dah jumpa kawan memang terus jadi macam kiah propa sikit! Aku pun dengan eksaitednya jawab aku makan Vitamin E Shaklee je! Vitamin ni special sikit sebab boleh buat masker untuk dapatkan hasil yang terbaek! hehe. So siapa siapa yang nak cuba kehebatan Vitamin E Shaklee ni boleh PM aish ok. wah promote nih!

Haa ni lah masker yang aku maksudkan! Serasi dan sesuai pada kulit. Selain boleh dibuat makan, boleh gak dibuat masker! Meh nak share kebaikan Supplement Vitamin E shaklee 

Macam pengalaman aku sendiri, aku amalkan Vitamin E Shaklee dah hampir 2 bulan. Mesti korang kata ala lambat la kesan dia. produk lain cepat je. seminggu dah putih melepak. I tell you the correct concept, a good product takes quite some time to give some effect. :) Almost 2 bulan makan dan amalkan masker Vitamin E Shaklee, kulit aku bertambah sihat. Nak kata licin macam Siti Nurhaliza tu tak la tapi better dari dulu. Dulu kusam semacam je. Sekarang dah glowing gitu. hehe.

Walaupun makeup you Bobbi Brown sekali pon, tapi kalau kulit tak cantik, tak guna juga. For me, make up is to enhance our beauty not to hide our flaw. That’s why basic kena sihatkan dari dalaman dulu. macam mana? Makan la supplement Vitamin E Shaklee! 

Aish - ID 910287
Shaklee Independent Distributor
012-671 6961 (whatsap/sms only)
ismalizayahya86@gmail.com 

atau boleh pm aish dekat
FB Page : Here





BEKAS MINI YANG BERGUNA!

Tags
Assalamualaikum. 

Pernah jumpa spesis perempuan yang suka shopping dengan sangat hebat? Kalau jawapan korang 'pernah', maknanya korang silap. Sebab empunya belog ni adalah seorang yang tidak berbelanja seperti itu. kadang kadang je kalau dah sampai hormon untuk shopping, baru lah aku shopping. kadang kadang jeee. 

Namun, aku ada satu perangai yang tak boleh tengok bekas bekas mini yang cute ni. Sometimes barang barang tu aku tak dapat nak kategori kan sebagai apa, means tak sure sangat apa function dia, tapi asalkan ia nampak comel, maka terbang lah duit aku. ewww

Selalunya kedai pilihan untuk cari barang barang yang super cute adalah di Daiso. Kedai barang barang keluaran Jepun. Satu barang RM5. Selain kedai tu, aku selalu jugak jumpa dekat kedai Serbaneka yang ada jual macam macam barang yang comel comel. Dan salah satu barang comel yang aku suka beli adalah pill casing. Dalam bahasa melayunya, bekas untuk meletak ubat ubatan. 


Bekas bekas mini ni boleh diisi dengan barang barang cosmetik seperti body mist, lotion, toner, moistriser, dan macam macam lagi. Kalau rasa bekas asalnya besar teramat, boleh lah korang mentransferkan sedikit isinya di dalam bekas bekas ni. Selain mudah dibawa ke mana mana, ia juga ringan dan paling penting, cute size. hew hew hew. 

Yang ni untuk letak body lotion. 


Body mist (wajib bawa ke mana mana untuk kekal fresh sepanjang hari!)


ni paling penting. Korang bayangkan kalau kita amalkan a few bottles of supplement, takkan nak bawak ke offis besar2 macam ni aite? so ni la penyelamatnya. Selain memudahkan kita untuk carry supplement ke mana mana, ia juga membuatkan kita rasa bersemangat untuk mengambil supplement setiap hari! hoyey! oh Ye.. Saya pengguna Shaklee ye!


Suka dengan kulit muka sekarang. Nak try produk yang aish pakai? dalam entry ni! Menuju ke arah kulit yang cantik!

Ok..thank you for reading! Bye!

Aish - ID 910287
Shaklee Independent Distributor
012-671 6961 (whatsap/sms only)
ismalizayahya86@gmail.com 

atau boleh pm aish dekat
FB Page : Here


MENUJU KE ARAH KULIT YANG CANTIK!

Tags

Assalamualaikum =)


"Aish, apesal balik dari kursus muka kau sunburn?"
"Manede sunburn.."
"Nampak gelap la, ke kau salah pakai foundation nih?"
@#$%&

Pernah la jugak sebelum ni kawan kawan office tegur sedemikian rupa. I is sad you know! Well aku ni kira dalam golongan yang tak berapa nak putih dan tak berapa nak gelap. Sawo sawo matang gitu. Bagi aku, kulit putih pun tak guna kalau banyak jerawat, banyak blackhead, whitehead dan bla bla.. Biarlah sawo sawo matang asalkan kulit bersih dan mulus gitu. 

Tapi macam mana nak dapat kulit yang gebus mulus semua tu? Tambah tambah pulak aku ni jenis yang malas nak beli produk produk kulit yang mahal mahal ni. Sebab pernah dulu aku pakai produk ternama dan terbilang ni, (nama produk biarlah rahsia supaya blog ni tidak dikecam kerana mengaibkan produk mereka hehehe). aku pernah pakai produk dorang yang mahal dan ternama tu, tapi hasilnya nah! berjerawat muka aku. 

Lepas tu aku pun insaf taknak pakai produk mahal lagi. Terus pakai sabun susu kambing. hahaha. Tapi still tak puas hati lagi sebab kulit tak lembab, gebus dan mulus seperti yang diharapkan. Sedih. 

Pengalaman pakai Vitamin-E Complex



Actually aku dah amalkan Vitamin-E Complex selama sebulan. heh heh. yela, baru sebulan dah gebang kan. takpe, aku cuma nak berkongsi je dengan korang yang still lagi tercari cari solution untuk dapatkan kulit yang mulus gebus tu. yelah kan, lagi 2 bulan jer nak raya! Insyallah kalau kita konsisten pakai Vitamin E dari sekarang, kulit muka akan berjaya ditransform! hehe  

Selalunya kita akan jumpa produk kecantikan yang claim mengandungi Vitamin E contohnya macam pencuci muka atau krim malam. Tapi tu semua bercampur dengan bahan lain betul tak? Especially chemical! Kadang kadang peratusan kandungan Vitamin E dalam produk macam tu sikit je sebenarnya..Tapi dengan Vitamin E Shaklee ni, aku dapat PURE Vitamin E. 100% kandungan vitamin E! Siapa yang tak gerammm kan?? 


Berjaya mengurangkan parut jerawat! yea! 



Suka dengan kulit muka sekarang taw! hihihih.. ni time dekat office..sempat lagi snap kan..time ni suka sangat dengan perubahan kulit..parut jerawat hilang!

Jerawat memang masalah biasa aku especially menjelang PMS. Ada jugak yang suggest krim tu krim ni tapi lastly muka jadi lagi berminyak. jerawaat menten subur kat muka.. wawawa. Disebabkan masalah ni, wah tetiba teringin nak cuba Vitamin E-Complex dari Shaklee ni. Aku ni skeptikal sikit pasal supplement ni. Sebab dulu ada la jugak beli supplement tapi tak berkesan pun. Lepas tu leceh sebab kena makan pagi, petang, malam. Kadang kadang lupa terus terskip makan. 

Vitamin-E Complex Shaklee ni adalah dari sumber semulajadi (tumbuhan) dan wujud dalam bentuk d-alpha-tocopherol (bukan sintetik ok!) Ia jugak dilengkapi dengan selenium untuk meningkatkan penyerapan vitamin E. Satu kapsul mengandungi 400IU. Cukup untuk keperluan harian..So aku just makan satu biji satu hari. Simple as 1 2 3 ! 

Sebulan aku makan Vitamin-E Complex Shaklee ni, dah ada perubahan yang bagi aku ketara. Especially in terms of parut jerawat. Parut baru hilang dan parut lama jadi pudar. Lepas tu eye bag pun dah takde, ha yang ni kawan office yang tegur..hihihi..(nampak sangat sebelum ni aku pergi office with the eye bag!) Dan yang paling penting, kulit muka nampak lembab je. Bukan berminyak tau! tapi lembab. Tak kering macam sebelum ni. korang bayangkan kalau muka kita lembab, lepastu kita pakai compact powder apa sekali pun, kesannya memang cantik.. Tak payah pakai bedak MAC ok! I am so happy right now! 

Bila kulit dah rasa flawless, pakai compact powder pun rasa best je..serasi terus ke kulit muka. Thanks Vitamin-E Shaklee!
Itulah serba sedikit pengalaman aku mengamalkan Vitamin E-Complex Shaklee. Tu baru sebulan. Kalau lagi lama mungkin lagi banyak perubahan kann? Aku makan Vitamin E ni pada waktu malam selepas makan. Sebab masa tu badan dah rileks, dan boleh terus tidur. Bangun tidur, badan rasa sedap je dan paling penting kulit muka tu rasa lembab. tak kering. oh ye. aku pun ada jugak jadikan kapsul Vitamin E ni sebagai masker. Caranya senang je, just cucuk kapsul tu dengan jarum lepas tu keluarkan patinya. dan sapu pada kulit muka sebelum tidur. (make sure cuci muka bersih bersih dulu ye) 

Tapi pengambilan supplement macam ni semata mata tak akan berkesan pada kulit kita kalau kita tak minum air kosong yang mencukupi 2-3 liter sehari. Sebab air yang banyak dalam badan kita boleh memaksimumkan khasiat Vitamin E ni! 

So far aku rasa berpuas hati dengan Vitamin E-Complex dari Shaklee ni. Kira impian aku untuk dapatkan kulit wajah yang lembab, takde jerawat, gebus dan mulus tu dah tercapai. Kalau korang tanya aku, berkesan ke tak, insyallah berkesan kalau korang disiplin. Yelah nak diet pun kena disiplin, nak kulit cantik pun of course kene disiplin jugak. Insyallah. 

"Kalau mampu nak makan buah oren sampai berpuluh biji sehari, xperlulah makan Vitamin C..kalau ada yang makan extract biji anggur setiap hari, x perlu la makan Vitamin E.. kalau rasa dapat khasiat daripada semua jenis makanan yang kita makan setiap hari, abaikanlah pengambilan vitamin.. tapi kena make sure, betul ke pengambilan makanan kita tu betul2 berkhasiat, semulajadi dan selamat??"

So kalau korang berminat nak try Vitamin E dari Shaklee ni, boleh direct order dengan aku. Special price untuk pembaca belog ni! Korang boleh direct hubungi aku melalui :

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Supervisor
COD di daerah Seremban
Shaklee ID:910287
SMS/Whatsapp: 012-6716961
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
 


TIPS NAK HAPPY SEMASA BERBLOGGING

Tags
Assalamualaikum

Kami happy berblogging. Anda bagaimana?
 
Ada beberapa sahabat yang tanya, best ke blogging? Jawapannya mestilah best. Sebab dari blog kita boleh belajar macam macam. Dari tak tahu terus jadi tahu. Dari tahu, terus jadi pandai. Contohnya apa? Edit blog. Korang tahu tak betapa mengedit blog tu adalah satu penyakit aku yang kerap datang menerjah diri ini? wahahaha. Ayat sangat sastera pulak kan? 

Sebenarnya sejak berkahwin, memang aku dah banyak menyepikan diri dari dunia blogging ni. Sedih tau. Lepastu bila nak edit blog, terus lupa segala ilmu ilmu koding dan sebagainya nih. Terus menangis tepi laptop. meratapi la konon tu. Apa pun nasib baik aku ada buat banyak tutorial sebelum ni. Motif adalah untuk membantu blogger blogger baru yang baru berjinak untuk bermain dengan koding blog. Tapi last last aku sendiri yang refer tutorial tu. study balik babe! 

Insyallah dalam minggu ni akan ada beberapa perubahan pada blog. Of course Belog Cik Aish takkan berubah nama kepada Belog Puan Aish. Oh tidak sama sekali. bukan niat nak menyamar cik walaupun dah takde dara. tapi biarlah nama blog Cik Aish tu kekal segar dalam arena blogging ni. cewah geli tiak aku. 

Ending of the story, aku nak refresh balik permukaan permukaan di dasar blog aku ni. Kerana tips untuk happy semasa berblogging adalah melahirkan blog kepunyaan sendiri yang cantik, yang meletops, yang kebabom semua ada..yang paling penting, dengan hasil titik peluh sendiri. tak main la tempah tempah kat orang..buat sendiri tengok! hahaha. (ayat berbaur cemburu melihat kecantikan blog orang lain) jom! yea! 

P/S : Lepas amalkan a few supplement, kulit rasa bestt..tunggu entry lepas ni kalau nak tahu supplement apa..hehe 

 


ALBUM KAHWIN DAH SIAP!

Tags
Assalamualaikum

Finally..finally...finally.... siap jugak akhirnya album kahwin aku. Kahwin bulan 2, ok bulan 5 siap. Ngam 3 bulan. Gigih tak gigih nak menunggu tu?! tapi takpe..biar lambat asal selamat. Memang aku tak penah pun nak push push dorang suruh siap kan cepat cepat sebab nanti takut hasilnya pun express je..



 

Storybook ni aku request yang glass cover. Memang la seyes susah nak jaga takut pecah..kau bayangkan kalau orang pegang pastu tetiba ter hempas ke lantai..lalu ter retak menanti belah.. akhirnya menimbulkan malapetaka antara aku dan orang tu. kahkahkah. taknak ok. Tapi takpe. aku suka! siapa siapa yang pegang, once broken consider sold.. haha.. mampu?? siap aku cas double lagi sebab termasuk kos hati aku yang retak ni. 



kucing aku pun sibuk nak masuk album. oemyomeeyo..suka mencari publisiti kau ye. pastu korang tengok kasut kat bawah tu. korang teka berapa inci tu.. 6 inci ok. siksa tak siksa nak pakai tu? seriau. 
 
i intoduced you guys. my unpaid model a.k.a pp epal! hehe. shininggg sangat glass cover album! suka suka! p/s sila abaikan model yang di belakang album. haha.. 

oklah. nak mandi. dah masham. bubye!